A Séf koktéljai. Matt Whiley Mixologist koktél ajánlata!

2017-03-18 Bols Mixer Akadémia

koktel_bevezeto_kep
Az ételek és italok párosítása az un. food Pairing manapság egyre népszerűbb, és nem csak a bártenderek körében hanem a séfeket is megihleti egy egy koktél amihez jó ízléssel készítenek side garnish okat, apró falatokat amik sokszor az elkészített koktélok szerves részét képezik. Matt Whiley-t a hres moxologist ot a michelin csillagos séfek ihlették meg és készített a tiszteletükre személyre szabott koktélokat.

Whiley különleges kulináris koktéljai között szerepel sós mogyoró és a sült kacsa kombinációjában könnyed sour, Grant Achatz michelin csillagos séfről készült kreációban ami Chicagóban az Alinea étteremben színesíti a koktél menüt. Olvashatunk majd pezsgő koktélt is ami házi sárgarépa sziruppal és sárgarépával fuzionált vodkával készül némi tojásfehérjével. Ezt a koktélt egy Dán séfről Coppenhágából a Relae étteremből Christian Puglisiról mintázta. Egy innovatív fiatal Svéd szakácsról is megemlékezett egy erdei bogyós gyümölcsökkel készíttet koktélcsodával. Ezt az italt a Magnus Nilsson a Faviken étterem főszakácsáról mintázta, akinek szenvedélye a szokatlan ámde mindenképpen helyi alapanyagok használata. Az ital egy bor alapú koktél erjesztett erdei bogyós gyümölcsökkel fehér eper ecettel és különböző helyi gyógyfüvekkel fúzionálva.
Jamie Oliver tiszteletére is összedobott egy érdekes koktélt, ami egy enyhén kókuszos Old Fashioned lett édesburgonyával fuzionálva néhány csepp sós vízzel és citromsav oldattal, ez igazán különleges koktél szívesen mi is megkóstolnánk.
Egy legendás 3 michelin csilllagos Japán séf Jiro Ono tiszteletére alkotta meg Tokióban a Sukiyabashi Jiro étteremben a Melon koktélt aminek az alapja Nikka blended whisky, yuzu juice, egy szelet gyömbér, házi gyömbér szirup,virágos és citrusos ízekkel kombinálva, és az ital tetején égetett tölgyfa aroma spray illat gyanánt. Side garnish ként egy falat sushi val dekorálva. Ez igen elég jól hangzik. Az étterem egyébként attól lett híres, hogy egy metró aluljáróban van és így kapott három michelin csillagot.
A Mixologist koktéljai egy teljesen más nézőpontból fogják meg az italkészítés művészetét és Whiley az italok megalkotásánál a konyhatechnológiát hívta segítségül. Whiley sosem végzett mixertanfolyam ot hanem az ételek inspirálták őket a koktélok elkészítésére. A különleges ízek előcsalogatására vákumozott, érlelt, fuzionált és a legtöbb esetben ételekkel vagy konyhai alapanyagokkal házasított.
Nézzük a különleges koktélokat sorban hátha az olvasót is inspirálja egy egy alkotás vagyis létezik a mojito-n kívüli élet is. Bár ezek a koktélok nem olcsók pláne ha ezeken a helyeken szeretnénk megkóstolni őket de mi is készíthetünk hasonló kreációkat némi ügyességgel bár ezt ha iskolában szeretnénk tanulni biztos nem az alap mixertanfolyam keretében fogjuk megtalálni, így irány egy haladó mixertanfolyam.
1. Penaut
1_peanut_koktel
Az inspiráció gyanánt a séf Grant Achtz volt Chigaco bol a három Micheli csillagos Alinea étteremből. A koktél egy aromás mogyoró párlatból, Aylesbury Duck vodkából, házi készítésű banán szirupból, lime juice ból és banánlevél tinktúrából áll. Side garnis ként pedig egy házi pörkölésű tengeri sóval ízesített földimogyoró.
2. Foie Gras
2_koktel
Ezzel a koktéllal While-t egy úttörő fiatal portugál séf José Avillez a Belcanto ihlette meg. A koktél egy érdekes íz világú tequila alapú, sós, mogyorós de gyümölcsös ital, amely komplex ízvilágában megtalálható a libamáj, az étcsokoládé és a málna. Mindezt a Peychaud bitter kesernyés íze teszi harmonikussá.
3. Jam Tart
3_jam_tart_koktel
A koktélt a királynő szívének keresztelték, ez gyakorlatilag egy Old Fashioned koktél amely alapvetően egy édes ital. Bourbon whisky a fehércsokoládé és a málna házasításából született. A koktél savasságát a málna citrusossága adja, az édes ízeket pedig a csokoládé és a bourbon kukoricás édességétől kapta.
4. Grape
4_koktel_grapes
Ezt a bor alapú koktélt Paul Haeberlin Auberge ről mintázta Whiley szintén egy három Michelin csillagos étterem főszakácsáról aki egyébként szakmája kezdetén még bártender is volt miután elvégezte a mixertanfolyamot, de rövid ideig dolgozott mixerként inkább a konyhában találta meg a számítását. A koktél elzászi fehérborból, Laurent Perrier champagne ból csalánlevélből, mézből és Woodruff vermutból áll.
5. Milk&Honey
5_koktel_milk&honey
Ezt a koktélt a New Yorkban élő séf Daniel Humm tiszteletére készítette a művész akinek a nevéhez fűződik a Milk&honey elnevezés is. Ez az ital gyakorlatilag egy twist egy eredeti flip újragondolása, ami tejfölből, vodkából, hajdina mézvízből, barnavaj szirupból, egy egész tojásból és kókuszvízből áll.
6. Buckwheat
melon_koktel
A koktél elkészítésére Whiley-t Brittany ban született séf Dominique Crenn ihlette meg, és éppen ezért Bretagne ra jellemező összetevőkkel készítette ezt a koktélt ami gombából, hajdinával fúzionált calvadossal, és Pumpernickel vermuttal készült. Dekorációnak egy bébi almát használt.
7. Pineapple
7_koktel_pineaple
A merész brit mixologist Paul Liebrandt New York-i székhelyű séf tiszteletére készítette ezt a koktélt. Ennek a frissítő italnak az alapját a cachaca adja és némi kókusz ízzel és friss szilvalével fűszerezve, de a koktél különleges ízét a paradicsomszirup és a lime olaj teszi különlegessé.
8. Cauliflower
8_koktel_Cauliflower
Whiley nak ehhez a koktélhoz az inspirációt Tom Hunt öko szakács adta, aki az alapanyagok teljes felhasználásáról lett híres ebbe a zöldségek és termékek hulladékát is beleértve. Ez az ital egy Negroni ujragondolva bár a színből ez nem látszik mert éttetsző de az íze kesernyés és csodálatosan pikáns. Az italhoz a karfiol levével fúzionált gint, Amaro bittert, citromsavat és néhány csepp sóoldatot használt.
9. Black Pudding
9_black_pudding_cocktail
Ezt a koktélt Whiley Tom Sellers’ michelin csillagos séf tiszteletére alkotta meg, aki a snack jellegű ételeiről lett híres. Az ital alapját a véres hurkával fúzionált Aylesbury Duck vodka adja, amihez birs vermutot és vanília szirupot adott. Ez egy igen különös és ujragondolt martini koktél lett.
10. Beetroot
10_beetroot_koktel
És végezetül a 10. koktél Whiley palettáján Merlin Labron-Johnson tiszteletére készült koktél. Merlin a hagyományos tartósítási eljárásairól lett ismert, mint pl. a naturális pácolás. Az ő tiszteletére egy Manhattan twist et készített Mezcal ból, Averna Amaro ból pácolt körtéből és Bresaola gyomorkeserűben érlelt cékla, gránátalma kivonatból.
Amennyiben kedvet kaptál a koktélok készítésére jelentkezz a Bols Mixer Akadémia mixertanfolyamára.
A cikk forrása: https://www.thedrinksbusiness.com/2017/03/cocktails-inspired-by-chefs-signature-dishes-launched/ 

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14