A sípályák koktéljai, avagy mi melegít fel a Hüttében?

hutte_koktel

A téli hidegben kevés dolog képes jobban felmelegíteni, mint a forró alkoholos italok. Síelés alkalmával rendszerint találkozhatunk ezekkel, hiszen kevés Hütte létezik, ahol ne szerepelnének az itallapon. Ugyan a pultos tanfolyam keretein belül elsajátítható ezek elkészítése, de a külföldi síparadicsomokban gyakran olyan neveken találhatjuk meg a már látványukkal is melengető italokat, melyek ismeretlenek a hazai vendégek körében. Cikkünkben most néhány tipikus Hütte-italt mutatunk be, melyek garantáltan átmelegítenek a hosszúra nyúlt síelés vagy séta után.

Glühwein, azaz a tipikus forralt bor

Még csak síelni sem kell elmenni ahhoz, hogy találkozhassunk a forralt bor különlegességekkel. Az év végi ünnepi időszakban az adventi vásárok kedvelt italaként ismerhetjük a fűszeres, forró italt, de rendszerint a sípályákon is előszeretettel kínálják a vendéglátóhelyek. A Hütte-klasszikusként is ismert forralt borhoz néha egy kevés rumot is adnak, ami nem csak lélekmelengető, de ízvilágát illetően is kitűnő eredményt ígér.

Jagertee, az osztrák klasszikus

Hasonlóan a forralt borhoz, a Jagertee esetében is rumot használnak fel a szakemberek. Ezúttal teával kombinálva, mely egyszerre nyújtja az édeskés, csokis jelleget és az alkohol forrósító hatását. Az ital neve egyébként vadászteaként fordítható, s elkészítési módja akár minden Hüttében más és más lehet. Alapesetben egy rummal feldobott teát kaphatunk, de nem ritka, hogy bort is kevernek hozzá. Az ütős jelleget a rumnak, vagy helyenként a pálinkának köszönhetjük, ízesítés gyanánt pedig elsősorban citromot és fahéjat szoktak használni.

Bombardino, vagy más nevén Schneeflocke

Az olasz és az osztrák síhüttékben is nagy népszerűségnek örvend a Bombardino. Az italkészítés során tojáslikőrt és rumot kevernek, melyet melegen, tejszínhabbal kínálnak. Nem ritka, hogy a rumot whiskey-vel váltják fel és a díszítés is mindenképpen figyelmet érdemel. Ahány ház, annyi szokás- szokták mondani, s ez a Bombardino készítésére, díszítésére, kínálására is tökéletesen igaz. Az osztrákoknál megtalálható Schneeflocke főként a nők kedvencének számít, hiszen lágyabb, könnyedebb italról van szó. Esetében meleg tojáslikőr kerül a poharakba tejjel és tejszínhabbal szervírozva.

Hütte party-k és italok

A síelés ma már korántsem csak a sportolásról szól, hiszen számos komplexum is kiépítésre került a sípályák környékén. A wellness szállodák a ház falain belül kínálják a fürdőzés és feltöltődés élményét, de jobbnál-jobb vendéglátóhelyek is sorakoznak tipikus osztrák finomságokat és persze Hütte-italokat kínálva a vendégeknek. Megrendezésre kerülnek úgynevezett Hütte-party-k is, ahol kirúghatunk a hámból és persze kipróbálhatjuk a speciális, forrón kínált italokat is. A borok és a korábbiakban már említett italok mellett vannak olyan típusok is, melyek ugyan nagy népszerűségnek örvendenek, de egészségességükhöz bizony fűzhető némi kétség. Az energiaital és alkohol párosa nem feltétlen bizonyul jó választásnak azok részéről, akik kizárólag a síelés alkalmával szoktak alkoholt fogyasztani. Kifejezetten ütős ital a Fliegender Hirsch. Esetében egy pohár sörbe helyeznek egy feles poharat, abban a jól ismert Jagermeisterrel. Néha energiaitalba teszik a felest, melynek hatását jelentősen felerősíti a koffein. A fügés vodka viszont kifejezetten ajánlott, a hatás az alkoholba áztatott gyümölcs miatt garantáltan nem marad el. A pultos tanfolyam elvégzését követően akár Te is valamelyik osztrák Hütte szakemberei közé tartozhatsz majd, de természetesen itthon is számos munkalehetőség közül válogathatsz a szakma profijaként.

 

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14