Alternatív tejhasználat

cappuccino_6b5742 (3)

Ha a barista tanfolyam kerül szóba, akkor sokan azonnal a Latte art titkaira gondolnak. Ma már minden igényes kávézóban úgy kaphatjuk meg a forró feketét, hogy az igényes díszítéssel ellátott. Az Olaszországból elindult művészet igazi profiknak örvendhet, akik világversenyeken is össze szokták mérni tudásukat. A hétköznapokban betérve egy kávézóba viszonylag egyszerűbb mintákkal találkozhatunk, ám ezek kiválóan alkalmasak arra, hogy meghozzák a kedvet a koffeines finomság elfogyasztására. Az ital felszínére varázsolható alkotásoknak tulajdonképpen csak a fantázia és persze a hozzáértés szabhat határt. A Latte art jegyében legtöbbször szív vagy falevél kerül a tejeskávékra, cappucinókra. A barista tanfolyam során a résztvevők elsajátíthatják a tökéletes Latte art készítésének minden részletét, hogy a tudást a későbbiekben leendő szakmájukban kamatoztathassák.

Alapoktól a művészetig

Miként Espresso készítés alkalmával, úgy a Latte art kapcsán is kiemelt jelentőséggel bírnak a felhasznált alapanyagok. A legjobb, ha három és fél százalékos tejet használunk, hiszen csak így érhető el a krémes állag, ami nélkülözhetetlen a díszítéshez. Napjainkban egyre többen kérnek laktózmentes tejet kávézás során. Ilyen alapanyagból is kiváló minták varázsolhatóak az italra. Miként az alapanyag, úgy a hőmérséklet is nagyon fontos. Mire gondolunk pontosan? A barista tanfolyam során az érdeklődők megtanulhatják, milyen speciális eszközzel történik a mintaöntés. Ez egy kis kancsó, melynek használatával igényes minták valósíthatóak meg. A bele kerülő tej hőmérsékletén akár a végeredmény is múlhat. A tejhabosítást kétféleképp is el lehet azonban rontani. Nem szabad túlforrósítani a tejet, de a benne keletkező buborékok is kerülendőek. Ez utóbbiak negatív hatással vannak az összképre, ezt pedig egyetlen szakember sem engedheti meg magának.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen módszerrel lehet a tejet úgy felhabosítani, hogy ne kelljen a felsorolt hibákkal számolni. Otthoni körülmények között a legegyszerűbb a kézi habosító használat. Kávézókban rendszerint gőzkarral történik a művelet. A helyes használat elsajátítása nagyon fontos mindkét esetben. A kézi, elektromos habosítót az elején csak egy centire tesszük bele a tejbe, majd a habosodás elindulása után nyomjuk csak a kancsó aljára azt. Finoman mozgatva keveredik el a hab a tejjel, és valósul meg az ideális állag. A minta öntés egyszerűsége érdekében dolgozhatunk gőzkarral is, ez ma már minden minőségi kávéfőzőn megtalálható. Ügyeljünk arra, hogy kiengedjük az esetleges vizet belőle, így elkerülhető a kávé felvizesedése.

Latte art: kávédíszítés felsőfokon

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyakorlat fontosságát. Erre a barista tanfolyam során is rendszeresen felhívják a figyelmet a szakemberek, hiszen csak az elméleti tudás még bőven kevésnek bizonyul. Különösen igaz ez a Latte art területére. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legjobb kávézókban ma már profi baristákat alkalmaznak, akik tisztában vannak mind a tökéletes Espresso készítésével, mind a minta öntés területével.

A hétköznapokban sokszor nem tudjuk vagy nem is szeretnénk otthon megoldani a forró fekete elfogyasztását. Egy baráti beszélgetés, üzleti találkozó, vagy csak a mindennapi rohanásból való kikapcsolódás erejéig gyakran térünk be a város kávézóiba. A sajátos hangulat, a mennyei, gőzölgő italok és a semmihez sem fogható zamatos kávéillat mind olyan vonzerőnek számítanak, melyek csábítóak a kávé rajongói számára.

 

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14