Az Espresso mint kultúra és ital

espresso-kultura

Az Espresso elkészítésének módjával is megismerkedhetnek azok, akik a barista tanfolyam mellett döntenek. Mindegy, hogy az otthoni kávéfőzőgép profi használatának elsajátítása a cél, vagy karriered egy színvonalas kávézóban képzelnéd el, a megfelelő tudás megszerzéséhez nélkülözhetetlen a szakmai segítség. 

Barista tanfolyam a hozzáértés kulcsa

A kávét mindannyian szeretjük. Vannak, akik a koffeinmentes változat mellett döntenek, mások az illat és az íz semmihez sem fogható kombinációja miatt választják az italt. Legtöbben azonban a gőzölgő feketét az ital élvezete mellett az energikusság érzése miatt fogyasztják. A kávézás élménye megsokszorozható, ha az ital mind a kávé minőségét, mind az őrlést, a lefőzés módját és persze a szervírozást illetően is a legmagasabb színvonalat képviseli. Nincs ez másként akkor sem, ha az igazi, hamisítatlan Espresso elkészítéséről van szó.

Profi baristák és laikus kávéimádók is egyetértenek abban, hogy az Espresso poharakba varázsolása igazi művészetnek számít. A körülbelül 25-35 ml krémes, zamatos édes kávé a tetején a bársonyos habbal, a cremával mindössze 20-23 mp alatt elkészíthető. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha túl gyorsan folyik le az Espresso, akkor a kávé híg és ízetlen lesz. Ellenkező esetben, ha túl hosszú ideig érintkezik a víz a kávéval, akkor kesernyés-savanykás ízt vehet fel, ami szintén nem kedvez az ital minőségének. A számos kávéital alapját képező Espresso készítésének elsajátításával is megismerkedhetnek azok, akik a barista tanfolyam előnyeit választják.

Az ideális kávékeverék megtalálása

A kávészemek hosszú utat tesznek meg addig, míg a szüretelés alkalmával leszedett gyümölcsök eljutnak a csészékbe sűrű, fekete ital formájában. A feldolgozás és az osztályozás után következik a pörkölés, melyhez speciális pörkölő gépeket használnak fel. Az olasz, a francia és a bécsi pörkölés közül a legerősebb eredménnyel az első zárul. Főként német nyelvterületeken részesítik előnyben a bécsi pörkölésű kávékat, melyek tipikusan savas jelleggel rendelkeznek, és kevésbé karakteres ízvilágúak, mint a többi. Az Espresso készítése során mindig érdemes arra törekedni, hogy a legfrissebb pörkölésű és őrlésű kávét használjuk fel. Nem mindegy a tárolás sem, így a légmentes, sötét, hűvös hely a legideálisabb annak érdekében, hogy akár otthoni körülmények között is a legjobb kávét készíthessük. A hobby barista tanfolyam a kávézás szerelmesei számára is remek választás, hiszen profiktól sajátíthatják el a résztvevők mindazokat a tudnivalókat, amelyek a minőségi gőzölgő fekete elkészítéséhez szükséges.

Szakemberek a gyakorlatban

A jó kávézók fontos ismérve az, hogy a kávét profik készítik el, minden részletre ügyelve. Az Espresso készítése különös odafigyelést követel meg, de sok múlik a díszítésen is. Míg a home barista képzés kifejezetten az otthoni körülmények közötti kávékészítésre helyezi a hangsúlyt, addig a profi barista tanfolyam célja nem más, mint az, hogy a szakemberek a legszínvonalasabb kávézókban is megállják a helyüket. Napjainkban egyértelműen az a tendencia mutatkozik meg, mely szerint a kávézókban meghirdetett állásokat jó eséllyel kapják meg a profi baristák. Ennek oka egészen egyszerű, hiszen a jó kávé csészékbe varázsolása speciális ismereteket követel meg, melyet egy pultostól nem biztos, hogy elvárhatunk. A tökéletes tejkrém, a helyes őrlőállítás, vagy a különféle tejes standard italok mind olyan területek, melyek megkövetelik a szakértelmet és persze a gyakorlatot. A kávézás sokkal többről szól, mint pusztán a felfrissülés, hiszen egyfajta kultúra is társul mellé.

 

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14