Barista tanfolyammal válhatsz csak igazán jó kávépincérré!

Barista_tanfolyam_6
A barista, vagy magyarul kávépincér egy olyan szakma, aki leginkább espresso és más egyéb kávéfajták elkészítésével, illetve felszolgálásával foglalkozik. A jó baristák minden esetben egy dedikált barista tanfolyamon szerzik tudásukat és gyakorlatuk egy jelentős részét is, amire azért van szükségük, mert rendkívül fontos elsajátítaniuk a jó kávé készítésének a teljes folyamatát, méghozzá már a kávészemek szüretelésétől indulóan.

A barista egyébiránt egy olasz eredetű szó, és eredeti jelentése szerint azokat a bárpulti felszolgálókat hívták így, akiknek az egyik feladatuk a hideg alkoholos italok felszolgálása mellett a kávé elkészítése volt. A kifejezés a hetvenes-nyolcvanas években vált népszerűvé, miután főként az Egyesült Államokban divatba jött az espresso, ami magával hozta a külön szakma felvonultatását is. Ami érdekesség, hogy Magyarországon már a 18. században voltak speciális kávépincérek, ami nem véletlen, hiszen Budapest a kávéházak fővárosa is volt, az itt dolgozó személyzetnek pedig éveken át kellett tanulnia a jó kávé elkészítésének és felszolgálásának művészetét, amit akkor még nem barista tanfolyamokon, hanem az idősebb mentoroktól sajátították el a dolgozók.

Mi a barista feladata?
barista_tanfolyam_8

A barista feladata nagyon leegyszerűsítve és nagyon sarkalatosan az, hogy az ügyfelek kívánságainak megfelelően a lehető legjobb és legfinomabb kávét főzze, miközben gondoskodik a megfelelő kávéházi légkör megteremtéséről is. A barista egyéb feladatait a fentieken túl természetesen minden esetben az adott munkahely határozza meg, hiszen nem ritka eset, hogy a kisebb helyeken, vagy a kávézás szempontjából kevésbé forgalmasabb időszakokban egy baristának az egyéb pultos teendőket is el kell látnia. Amint azonban a barista tanfolyamok többségének már az első óráin elhangzik, a barista legfontosabb feladata a kávéfőzés, illetve a kávéról származó legalapvetőbb ismeretek begyűjtése, illetve alkalmazása. 
Egy jó barista egy igazi kávékészítő mester, egy igazi jelenség, aki mindig közvetlen a vendégekkel, hovatovább tudását nagyon szívesen igyekszik átadni az utcáról betérő emberek számára, miközben a legnagyobb célja, hogy a lehető legjobb kávét készítse el a megrendelő számára – annak minden kérését és kívánságát teljesítve ezzel kapcsolatban.   A barista kedvességével és a kávékról megszerzett tudásával egyaránt arra törekszik, hogy megteremtse azt a kávéházi légkört, amiért sokan nem is annyira a kávé vagy az adott hely olcsósága, esetleg sajátosságai, hanem a barista személye miatt térnek vissza ugyanoda.

Miért hasznos ha egy kávézóban barista tanfolyamot végzett szakember dolgozik?

Egy kávézóban több szempontból is fontos, hogy szakképzett személyzet, ergo legalább egy barista dolgozzon. A legnyomósabb indok határozottan az, hogy az ilyen munkaerő mindig speciális barista tanfolyamokon szerzi tudását, vagyis ismerniük kell a kávékészítés minden apró trükkjét, már a szüreteléstől kezdve, a kávénövényeik fajtáin, tárolásán, pörkölési módjain, darálási módszerein és megfelelő tömörítésein át egészen az elkészítéshez fontos alapanyagok fizikai jellemzőiig bezárólag. Egy szakképzett barista nem csak képes a vendég bármelyik kávéval kapcsolatos kérdésére szakszerű és pontos választ adni, hanem mindezen túl arra is, hogy az emberek ízlésének figyelembevételével megfelelő kávét ajánljanak. Ha egy kávéházban barista tanfolyamot végzett személyzet dolgozik, a garantált kávéházi légkör mellett garantáltan elégedett, és folyamatosan visszajáró ügyfelek várnak majd az adott helyre.

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14