Egy jó barista tanfolyamon elsajátíthatod a latte art készítését is!

barista_tanfolyam_3
Hogy mitől válik valaki igazán jó baristává? Leginkább három dologtól, amelyek közül az egyik a szenvedély, a másik a kávé szeretete, a harmadik pedig egy jól megválasztott barista tanfolyam, lévén elengedhetetlenül fontos, hogy egy ilyen komoly és felelősségteljes szakmához megfelelő és hiteles alapismereteket gyűjtsünk. Ez pedig magunktól lehetetlenség volna magunkra szedni, ezáltal mindenképpen lényeges egy jó tanfolyam felkeresése és elvégzése, amivel igazi kávépincérekké válhatunk. 

 

Hogyan tud egy barista a tejkrémből a latte art-tal díszítést készíteni?
A legügyesebb baristák legfontosabb ismérve a kreativitás, ami azt jelenti, hogy képesek feldobni a kávézás örömét és élményét. Mindezt nem csak úgy, hogy szimpla jellemükkel mosolyt csalnak az emberek arcára, hanem az úgynevezett latte art díszítéssel, amely a barista tanfolyamok kötelező anyagának tekinthető.

A latte art külföld után egyre népszerűbbé válik a hazai kávézókban is, de sokkal többen ismerik tejhab művészetként, lényege ugyanis, hogy a kávé tetejére kerülő tejhabból a legkülönfélébb és legmutatósabb képeket, mintákat és motívumokat készítenek a baristák. A latte art tulajdonképpen gőzölt tejből, a kávén lévő úgynevezett cremából tevődik össze, aminek alapját a legjobb minőségű espresso mellett a tökéletes, könnyen folyó és jól elkevert tejhab jelenti, amelyből szívek, tulipánok, magyar motívumok, sok esetben pedig akár kisebb műalkotások, komplett képek kerülhetnek a kávé tetejére.
kantor_eniko_barista_latte _art

A latte art összetevői közül a legnehezebben a tökéletes tejhabot lehet elkészíteni, amihez minden esetben fontos a kiválasztott tej zsírtartalma. Minél nagyobb és minél több fehérjét tartalmaz, annál nagyobb teltséget érhetünk el vele, és annál könnyebben tudjuk majd formázni a habréteget. A jó tejhab készítésénél mindezen túl oda kell még figyelni a tej minőségén és mennyiségén túl annak hőfokára is, az optimális hőmérséklet ugyanis 60 fok, amelyen a tejet megfelelően kell elegyíteni, majd egyenletesre keverni, hogy a végeredmény egy lágy, krémes és jól formázható tejhab legyen. A többi innentől kezdve már csak tehetségen és kézügyességen múlik, de minden más tökéletesen elsajátítható egy barista tanfolyamon, méghozzá a kávé készítéstől kezdve a latte artig bezárólag.

Milyen tudással rendelkezik egy barista tanfolyamot végzett kávépincér?
barista_tanfolyam_5
A barista magyarul leginkább a kávépincér megfelelője, és egy olyan személyt nevezhetünk így, aki leginkább espersso és egyéb kávéfajták elkészítésével, valamint felszolgálásával foglalkozik, de mindezen túl egy jó barista képes meghatározni egy adott hely hangulatát is. Aki ezt a tisztséget választja, képes a betérő vendégek minden kérdésére válaszolni a kávé kapcsán, hovatovább megtalálni az adott illető személyiségéhez leginkább illeszkedő kávétípust, miközben a latte art jóvoltából tejhabos művészettel bearanyozni a napját.

A barista tanfolyamokon elsajátítható tudás rendkívül összetett, ennek megfelelően egy jó baristának ismernie kell a kávékészítés teljes folyamatát, ami nemcsak az espresso gép kezelését jelenti, hanem olyan jelentéktelennek tűnő, ámde a jó kávé kapcsán kiemelten lényeges dolgot is, minthogy miként termesztik, szüretelik, szárítják, tárolják, pörkölik, darálják és tömörítik az adott kávét, hovatovább milyen fizikai jellemzőkkel bírnak a kávéfőzéshez használt alapanyagok. Egy barista tehát nem csupán szakma, hanem egy összetett tudással kiegészített hivatás!

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14