Flair tanfolyam, avagy a látványos koktél készítés alapja

flair_tanfolyam_2
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a koktélkészítés abból áll, hogy valaki rendkívül mutatós formában, zsonglőrködve, dobálózva és egyéb mutatványokkal színesítve kever különlegesebbnél-különlegesebb italokat. Ez azonban tévhit, hiszen egy általános bártendernek például nem tartozik az alapvető feladatai közé mindez, sőt nem is kell ilyen formában szórakoztatnia ügyfeleit, hiszen a látványos koktél készítés egy egészen külön szakma, amelyet a flair néven ismerünk, és amelyben már szerepet kap az üveg dobálás és az egyé látványos mutatványok sokasága. Hogy mi is az a flair, és mit kell tudni erről a szakmáról, amelyet Tom Cruise is mesterien űzött, azt az alábbiakban foglaltuk össze.

 

Mi az a flair?
A flair nagy általánosságban egy gyűjtőszó, egy fogalom, amelyet a látványos koktél készítés során bemutatott akrobatikus mozdulatokra használnak a szakmán belül

Flair

A műfaj megszületését tulajdonképpen néhány vállalkozó kedvű és leleményes bártendernek köszönhetjük, akik a siker és a komolyabb borravaló reményében különféle mutatványokkal, egy komplett műsorral dobta fel a koktélkészítés folyamatát. Mivel az ötletet nagyon imádták a vendégek, lévén így az unalmas várakozás ideje egy csapásra elviselhetőbbé vált, ezért a flair népszerűsége már a kezdetektől jelentős volt, a közönség ugyanis gyakran tátott szájjal figyelte a látványos koktél készítést, aminek során csak úgy repkedtek az üvegek a levegőben, miközben a produkciót zenei kíséret, táncelemek és igazi karibi hangulat kísérte.

A flair műsorok tehát minden esetben a szórakoztatást szolgálják – persze a koktélkészítés mellet –, aminek alapelemeit a bártenderek minden esetben flair tanfolyamokon sajátítják el, noha természetesen rengeteg kreatív és újító ötletet lehet megvalósítani saját kútfőből is. A flair sikerének titkát az adja, hogy a show-business világában is megjelent, hovatovább jelentős népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy Hollywoodot is meghódította, ezáltal a Tom Cruise főszereplésével elkészült Koktél című filmben egyaránt felbukkant. Főleg ennek is volt köszönhető, hogy világszerte nagyon sokan kezdték el ezt a hivatást választani, és emiatt ez a műfaj tulajdonképpen önálló iparággá fejlődött, aminek részeként megjelentek a törhetetlen üvegek és a súlyozott shakerek is.

A látványos koktél készítés története

A flair művészetét nagy általánosságban két altípusra bonthatjuk! Az első a working lair, ami olyan profi, ámde egyszerűbb és klasszikusabb mozdulatokra épül, amelyek a látványos koktél készítés közben egyszerűen elvégezhetők A második az exhibition flair, amelyben a mozdulatok és a gyakorlatok sokkal bonyolultabbak és összetettebbek, ezáltal az italkészítés másodlagossá válik, és inkább a műsor a fontosabb..

A flair műfaj legelső meghatározó alakja egyébiránt Jerry P. Thomas, egy ismert amerikai bártender volt, aki az 1800-as évek végén álmodta meg a lángoló koktélokat. Az egyszerűbb flair mozdulatokat akkoriban óriási ovációval fogadta a közönség, és az évek múlásával egyre többen kezdték el űzni ezt a sajátos műfajt, amely egyre elterjedtebbé vált a bártenderek körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy a nyolcvanas évek közepén már konkrét flair versenyek is megrendezésre kerültek a kaliforniai Marina Del Rey-ben, amit azóta több száz hasonló megmérettetés követett, de világszerte a versenyzők köre is jelentős mértékben bővült, így flairnek lenni ma már nemcsak hivatás, hanem egyfajta celebség is.

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14