Latte art titkok: Hogy készül a tökéletes tejhab?

latte_art_tanfolyam_3
A Latte art kiválóan alkalmas arra, hogy a kávézást igazi művészi szintre emeljék a baristák, ezzel nem csak a vendégeknek, de saját maguknak is örömet okozva. Akik naponta több száz kávé elkészítésével foglalatoskodnak, szeretnek némi kreativitást is belevinni a dologba. A Latte art valószínűleg Olaszországból indult világhódító útjára, s ma már világszerte számos kávézóban találkozhatunk a tejeskávék, cappucinók szervírozásakor az azokra készült műalkotásokkal. A különféle minták és formák megrajzolásához bársonyos tejhab és a kávé felszínén megjelenő úgynevezett aranybarna crema réteg szükséges. Tulajdonképpen a fantáziára van bízva, hogy milyen minták kerülnek az italra, de a tapasztalatok szerint gyakran alkalmazott a szív és a falevél minta. Ha azonban a szakember neves nemzetközi Latte art versenyeken is szeretne részt venni, akkor ennél tökéletesebbre kell fejleszteni ezt a művészetet.

Latte art az alapoktól
Aki szeretne elmélyülni a témában, és a mindennapokban is a vendéglátásban helyezkedne el, annak a barista tanfolyam javasolt, melynek keretein belül többek között a Latte art készítésével is megismerkedhet. A kávé díszítés során nagy hangsúly helyeződik a felhasznált alapanyagokra és eszközökre, melyeken az esztétikus végeredmény múlhat. A másfél százalékos tejeket jobb, ha elfelejtjük, hiszen nagyon fontos, hogy a tej krémes legyen, vagyis zsírtartalma elérje a 3,5 %-ot. Akár laktózmentes változatban is beszerezhető ez a tejféle, ha a vendégnek ilyen igénye lenne. A minta öntés alapvető kelléke egy kis kancsó vagy speciálisan erre a célra kialakított kiöntő, amely a tenyérnél kicsit nagyobb. Fontos, hogy a gőzölés során csak olyan forróságot érjen el a tej, amely még nem éget, vagyis a kezünk elbírja. A tejhabosítás során a másik elkövethető hiba az, ha hatalmas buborékok keletkeznek, hiszen ezek nem elkeverhetőek. A barista tanfolyam alkalmával is rendszerint felhívják ez utóbbira a figyelmet, hiszen jelentősen ronthatja az íz-és esztétikai élményt a száraz hab.
A tej habosítására választhatunk gőzkart vagy kézi, elektromos habosítót. A kézi habosító általában megtalálható az otthoni háztartásokban, és helyes használatát sem bonyolult elsajátítani. A megmelegített tejbe először csak kb. egy centire tesszük bele, habosítjuk, majd ha már megindult a térfogat növekedése, akkor a kart a kis kancsó aljára nyomjuk, és felhúzzuk, így a tej elkeveredik a habbal. A másik megoldás a kávégéppel történő gőzölés. Ehhez a gőzkart használjuk, melyből a művelet megkezdése előtt kiengedjük az esetlegesen benne levő vizet, nehogy felvizezzük a kávét. A módszer hasonló a kézi habosítónál tapasztaltakhoz, de a hőfokra itt nagyok kell figyelni.

Gyakorlat teszi a mestert
latte_art_tanfolyam_2
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a profi baristáknak is nagyon sok gyakorlásra van szükségük ahhoz, hogy a Latte art igazi mestereivé váljanak. A barista tanfolyam során éppen ezért kiemelt hangsúlyt helyeznek az oktatók a gyakorlati oktatásra. A kávé díszítése mellett az alapanyagok körültekintő megválasztása, az egyes kávéval készíthető italok ismerete legalább olyan fontosnak számítanak, mint a kávézó üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalók. A vendégek elégedettsége sokszor azon is múlik, milyen a vendéglátóhely stílusa, design-ja, vagy a hangulat mennyire meghitt és otthonos. A kávézás szertartása tökéletessé varázsolható a Latte art tanfolyam segítségével, melynek helyes elkészítése némi gyakorlással bárki által elsajátítható. Varázsold Te is különlegessé a mindennapi feketédet!

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14