Miért éri meg bartenderként dolgozni, és miért kell hozzá mixer tanfolyam?

mixer_tanfolyam_5
A bartender szakma kapcsán nagyon sok tévhit terjedt el az emberek között, ami elsődlegesen annak köszönhető, hogy mint a legtöbb idegen eredetű szóval, úgy ezzel sem igazán tud mit kezdeni a magyarok többsége. Éppen emiatt sokan gondolják úgy, hogy a bartender egy egyszerű csapos vagy pultos, ami a gyakorlatban részben fedi a valóságot, de messze nem intézhető el ennyivel! Csapos és pultos ugyanis kis túlzással bárki lehet, de bartender rendszerint csak az lehet, aki elvégzett legalább egy alapszintű mixertanfolyamot, hiszen az elnevezés mögött egy olyan komplikált szakma húzódik meg, aminek a lényege az, hogy művelője képes legyen a pultos teendők mellett nagyszerű koktélokat is keverni a vendégek számára.

Éppen emiatt sokan gondolják úgy, hogy a bartender egy egyszerű csapos vagy pultos, ami a gyakorlatban részben fedi a valóságot, de messze nem intézhető el ennyivel! Csapos és pultos ugyanis kis túlzással bárki lehet, de bartender rendszerint csak az lehet, aki elvégzett legalább egy alapszintű mixertanfolyamot, hiszen az elnevezés mögött egy olyan komplikált szakma húzódik meg, aminek a lényege az, hogy művelője képes legyen a pultos teendők mellett nagyszerű koktélokat is keverni a vendégek számára.

Megéri bartenderként dolgozni?
mixertanfolyam_7

Erre a kérdésre érdemes egy kérdésessel reagálni! Melyik szakma ér többet: amelyikkel csak egyetlen dologhoz értünk, vagy amelyikkel akár két munkakört is lehetőségünk nyílik betölteni? A válasz egyszerű, nyilván utóbbi, hiszen ahány szakmánk van, annál több lehetőségünk is adódik arra, hogy gyorsan munkát találjunk, és bartenderként bizony ezen felül arra is, hogy sokkal jobban fizető munkahelyet találhassunk magunknak. Ha ugyanis valahol egy bartendert alkalmaznak, akkor az a gyakorlatban annyit jelent, hogy az adott szórakozóhely csak egyetlen embert fizet úgy, hogy az rögtön két másik feladatát is ellátja, lévén a feladatkörbe a koktélkeverés mellett a csapos/pultos teendők is beletartoznak. A bartender tehát egyszerre pultos és mixer is egy kicsit.

Mindez persze azt jelenti, hogy a szakma elsajátításához tanulnunk is kell majd, méghozzá nem keveset! A legkevesebb, hogy legalább egy mixertanfolyamot sikeresen abszolválunk, hiszen a koktélkészítés alapjait itt tanulhatjuk el a legkönnyebben. Amennyiben ezzel megvagyunk, a pultos teendőket bizonyára már könnyedén el tudjuk majd látni, és mivel egyszerre több poszton is helyt tudunk állni, ezért nyilvánvaló, hogy jóval magasabb bérezés is vár ránk – pláne külföldön –, amivel meg is válaszoltuk a kérdést, miszerint megéri-e ezt a szakmát választani magunknak.

Mindenképpen kell mixertanfolyam, hogy bartender legyek?
mixertanfolyam_8

Ahhoz, hogy bartenderek legyünk, feltétlenül fontos, hogy elvégezzünk legalább egy alapszintű mixertanfolyamot, hiszen ez feltétlenül szükséges lesz ahhoz, hogy elsajátíthassuk a koktélkészítés alapjait. Minden magára valamit is adó mixernek és bartendernek szükséges ugyanis tudnia az alapokat, mindezen túl pedig azt is, hogy miként készülnek a nemzetközileg meghatározott szabványok szerint készülő koktélok. A legtöbb koktélt ugyanis bár mindenki a saját ízlése szerint, a sajátosságaival felvértezve készíti el, de a szabványoknak nagyjából mindenhol ugyanolyan az ízük, és ezt követelik a bartenderektől is, akik kizárólag agy alapszintű mixertanfolyamon sajátíthatják el az ehhez szükséges ismereteket.

Persze egy jó mixertanfolyam még csak a kezdetet, az alapokat jelenti, hogy ezek után mennyire válunk valóban jó mixerré vagy bartenderré, az minden esetben a saját önszorgalmunkon múlik majd. Mert bár vannak haladó mixertanfolyamok is, összességében sok esetben érdemesebb inkább otthon nekilátni és kísérletezni, nekilátni gyakorolni, hogy minél jobb, minél sajátosabb koktélokat tudjunk. Ehhez ideálisak lehetnek kisebb események, baráti összejövetelek, házibulik, de kezdésnek akár ingyen is felajánlhatod szolgálataidat néhány partin, hogy ezzel is fejleszd tudásodat, és egyre több tapasztalatot szerezhess a koktélkészítésben.

 

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14