Ruskó Róbert

Ruskó Róbertet mutatjuk be a Jägermeister Brand Ambassadorját.

Hogyan lettél bártender?

2007 szeptemberében a Living Room nevű szórakozóhelyen mosogató/pohárszedőként kezdtem dolgozni középiskola mellett. Itt ismerkedtem meg Sörös Szabolccsal aki a valaha volt legtöbbet elért magyar Flair Bartender. Mondhatni, hogy az ő hatására döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Reggelente miután haza értem a munkából még egy órán át gyakoroltam tőle látott mozdulatokat és ahogy alkalmam nyílt rá elvégeztem egy klasszikus tanfolyamot is és elkezdtem rendezvényeken dolgozni.

Ki volt rád a legnagyobb hatással a bártender szakmában és miért?

Pályafutásom során sok olyan emberrel dolgozhattam együtt akik már akkor nagy névnek számítottak amikor én még csak az elején voltam, köszönhető ez a rengeteg rendezvénynek és versenynek. Többen segítettek is a fejlődésben és a karrier építésben, de ha egy nevet kellene kiemelnem akkor Erős Gergelyt mondanám ő a Bols Mixer Akadémia flair oktatója. A közel nyolc éves barátságunk során rengeteg támogatást kaptam tőle.

Hogy lettél a Bols Brand Ambassadorja? 

Az elmúlt pár évben rengeteg energiát fektetek abba, hogy a flair mellett a klasszikus italkeverés terén fejlődjek. Versenyzek és Workshopokra járok. Ezek mind nagyszerű lehetőségek, hogy megismerkedjek a szakma nagyjaival és tanulhassak tőlük. Idén májusban a Roust-Hungary felkért engem és pár nagyszerű bartendert,hogy tartsunk előadást a Jägermeisterről. Nagy megtiszteltetésnek és legalább akkora kihívásnak éreztem, hisz a feladat az volt, hogy egy sajátságos szemszögből mutassuk be a Jager számtalan felhasználhatóságát. Az előadásomat követően megkértek, hogy én mutassam be a márkát az idei Jägermeister Master Classon és ezt követően vegyek részt az itthoni Jagerliga kiépítésében és vezetésében.

Milyen jövőbeli céljaid vannak?

Szeretném elmélyíteni a nevemet a szakmában és segíteni a magyar vendéglátás fejlődését. Több projekten is dolgozom amik így vagy úgy érintik a szakmát. Ezek közt szerepel az étel/ital fotózás, bárok videó  és online marketingje, mobil pultok tervezése és építése és mind ezek mellett a Bols Mixer Akadémiának köszönhetően részt vehetek a diákok képzésében is méghozzá egy saját tanfolyammal amit American Bartending néven indítunk ettől a hónaptól. Céljaim közt szerepel még a család alapítás és egy saját bár vezetése.

Galambos Péter

A Genever és a Bols likőrök márkanagykövetét Galambos Péter szeretnénk bemutatni, aki nem csak tapasztalt mixer, de a Bols Mixer Akadémia oktatója is.

Hogyan lettél bártender?

Világéletemben vendéglátásban dolgoztam, mindig is érdekelt a koktélok világa. Végigjártam a ranglétrát, dolgoztam minden kategóriában a kocsmától az 5*-os szállodáig. 20 éves koromban egy vasárnap felültem Szekszárdon a buszra, beültem hátra az ablak mellé és elkezdtem olvasni egy újságot, amiben az aznapi horoszkópom azt írta: "ma olyan dolog történik, ami befolyásolni fogja az egész életed.” Így lett! Aznap mentem először mixersuliba a Bols Mixer Akadémiára. Azóta vezettem üzleteket, csináltam rendezvényeket 10 fő-től 1200 fő-ig, de nem hiszem, hogy volt meghatározóbb nap annál a napnál, hisz most is itt vagyok, csak már a pad másik oldalán.

Ki volt rád a legnagyobb hatással a bártender szakmában és miért?

Szerencsésnek érzem magam, hisz sok mindenkitől tanulhattam, aki itthon számít. Megtanulhattam Kottra Dezsőtől hogyan legyek igazi vendéglátó, Morafcsik Pétertől a vendégekkel való bánásmódot és Szőke Szabolcstól a Flair látványos elemeit.

Hogy lettél a Bols Mixer Akadémia oktatója?

A Mixersuli elvégzése után, mint gyakorlott bártender, szerettem volna otthon Bárpult service-t csinálni, rendezvényeket vállalni. Ezt a gondolatot továbbvíve arra  jutottam, hogy érdemes lenne az embereket megtanítani a koktélok ismeretére, szeretetére, ezért megkerestem Morafcsik Pétert, hogy megkérdezzem nincs e szükség gyakorlott oktatóra Szekszárdon és Pécsett. Peti igent mondott, azóta is itt oktatok.  

Hogy lettél Brand Ambassador?
17 éves korom óta Bols italokkal dolgoztam, mint pincér tanuló. 2010-ben felkérést kaptam a Bolstól, hogy vegyek részt egy válogatáson, ahol a Zubrowka Brand Ambassadorját választották ki. Megnyertem a válogatót. 2016-ban ismét megkeresett a Bols (akkor már Roust) a velük szemben tanúsított lelkes munkám miatt, a Genever és a Bols likőrök márkanagyköveti pozíciójának lehetőségével, amit én nagy örömmel vállaltam el. Számomra nagyon fontos a múlt a hagyomány és minőség ezért nem hiszem, hogy más italcsaládnál jobb helyen lennék!

 

Milyen jövőbeli céljaid vannak?
Szeretnék még hosszú ideig a Bols Mixer Akadémia oktatója maradni a saját régiómban. Álmaim közt szerepel, hogy minél többen megismerjenek és hogy a nevem egybeforrjon a szakmával.

Terveim közt szerepel hogy pár éven belül kijussak Hollandiába a Bols múzeumba. Szeretnék leugrani 4000 méter magasról ejtőernyővel a Balaton felett és ha ezt az akadályt jól veszem, akkor biztos részt veszek egy ejtőernyős tanfolyamon is.

Szabó Dávid

Szabó Dávidot a Hendrick’s Brand Ambassadorja

Hogyan lettél bártender?

19 éves koromban szerettem volna olyan dolgot csinálni, amiben kiélhettem a kreativitásom ezért elvégeztem egy mixer képzést a Bols Mixer Akadémián. Később a vendéglátás minden területén szereztem tapasztalatot. Dolgoztam étteremben, kávézóban, szórakozó helyen, míg végül egy igazi koktélbár létrehozásában vehettem részt, melyben a mai napig dolgozom. A bár megszületése óta gondolnám magam bártendernek, hiszen már nem csak megadott receptúra alapján készítek italokat, hanem személyre szabottan is.

Ki volt rád a legnagyobb hatással a bártender szakmában és miért?

Mikor a jelenlegi munkahelyemen, a Warm Up bárban kezdtem dolgozni, ismertem az alapitalokat és az alapkoktélokat. Kollégámtól, Vitáris Róberttől tanultam az átlagostól eltérő ízek kombinálásának alapjait. Tudása úgy hatott rám, hogy magam is elkezdtem érdeklődni az ízek és a kémiai folyamatok iránt, ezért elkezdtem szakmai oldalakat, könyveket olvasni, tréningekre, bemutatókra járni, valamint igyekeztem ismertséget kötni a hazai „koktélszakma” nagyjaival illetve az áltagnál magasabb szintű munkát végző bártenderekkel. Nagy hatással volt rám a régi vendéglátós generáció, akik igazán alázattal foglalkoztak a vendégekkel, hogy azok maximálisan elégedettek legyenek és ne csak egy italt, hanem egy élményt is kapjanak egy-egy este folyamán. Ez az, amire én is törekszem, hogy a nálam fogyasztó embereknek maradandó és meghatározó élmény legyen az általam készített ital.

Hogy lettél a Hendrick’s Brand Ambassadorja?

A Warm Up-ban kerültem először kapcsolatba a Hendrick’s ginnel. A Hendrick’s volt az oka, hogy komolyabban elkezdtem foglalkozni a ginekkel, a gin történelmével, az előállítás folyamatával. Minél több gint megkóstoltam, annál egyértelműbbé vált, hogy a Hendrick’s ízvilága áll hozzám a legközelebb. Ezek után bárhol jártam, azt tapasztaltam, hogy a gin választék általában elég szerény, Hendrick’s-et pedig alig pár helyen lehet csak fogyasztani. Sokat beszélgettem különböző bárok személyzetével, üzletvezetőkkel és felkeltettem az érdeklődésüket a Hendrick’s iránt. Igény lett az ebből készülő gin tonic helyes elkészítési módjának megismerésére, ezért felkértek tréningek tartására. Ekkor vettem fel a kapcsolatot a Roust Hungary-vel, akiknek jeleztem, hogy ezek a helyek szeretnének plakátokat kirakni a Hendrick’s-ről. Elindult az együttműködésünk, melynek eredménye az lett, hogy kialakították a Hendrick’s Brand Ambassador pozíciót, melynek betöltésére engem kértek fel, amit természetesen örömmel elvállaltam.

Mi a véleményed a Hendrick’s-ről, miért ajánlod?

A világ egyik legjobb gin-je! Nemcsak a termék minősége, de a márka is lehengerlő, lenyűgöz, amit felépítettek és ahogy felépítették pár év alatt. Rengeteg energiát fordítanak marketingre, gyönyörű eszközöket raknak a termék mellé. Fantasztikus, hogy egy egész arculatot, egy egész brand-et felhúztak egyetlen italra. Fogyasztásra azért ajánlom, mert a Hendrick’s egyedülálló íz élményt jelent az uborka és a rózsa miatt. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Hendrick’s Gin-ből készülő gin tonic rendkívül exkluzív ital nem csak az íze, hanem a látványa miatt is, ezért azt gondolom, hogy ez a gin egyetlen komolyabb bár polcáról sem hiányozhat.

Milyen jövőbeli céljaid vannak?

Szeretném, hogy a Hendrick’s Gin minél népszerűbb legyen itthon, a lehető legtöbb emberhez eljusson. Ennek elérésében a Roust Hungary-tól megkapok minden támogatást. Szeretnék tovább fejlődni, tovább tanulni az italokról, a kialakulásukról, a történelmükről. A Warm Up-ban minden adott egy-egy új ötlet teszteléséhez, valamint az új illatok, ízek és textúrák felfedezéséhez. Idén nősülök, leendő feleségem rengeteget támogat a szakmai céljaim elérésében, ezért ha terveim megvalósulnak és sikerül elhozni Magyarországra a Hendrick’s Gin Balloon-t, akkor vele szeretnék felszállni és egy gin tonic-ot elfogyasztani 150 méter magasban.

Tarjányi Zsolt

Tarjányi Zsoltot az olasz márkanagykövetet és a legújabb Michelin csillagos étterem bártenderét kérdeztük.

Hogyan lettél Bartender?

Megnéztem a Cocktail című filmet! :) Természetesen ez nem igaz!

2002-ben kezdtem el foglalkozni a bártender szakmával. Akkoriban még nem volt ennyi iskola, ezért autodidakta módon tanultam italokat készíteni. Pár évvel később végeztem el egy mixer iskolát, ahol az első magyar flair bajnok Nagy Tamás oktatott.

Ezt követően disco-ban és szórakozóhelyen dolgoztam és szereztem egyre nagyobb tapasztalatot. Azonban csak 2012-től vettem komolyan a mixerkedést, amikor is elindultam az első magyar bajnokságon, ahol a kategórián belül 4. helyezést értem el.

 Hogy kerültél kapcsolatba a BMA-val?

A már említett 7 fordulós versenysorozatra a Master of Bols Bartendingre neveztem be a BMA-nál és szinte minden workshop-on, versenyen, rendezvényen részt vettem.  Ezeknek a versenyeknek, előadásoknak a keretében ismerkedtem meg a BMA csapatával (Petivel, Dedivel) és azóta is szoros kapcsolatban vagyunk. Külön öröm számomra, hogy 2015 közepén még szorosabbra fontuk ezt a kapcsolatot, amikor is elkezdtem oktatni a Haladó Mixer tanfolyamot a BMA-n, amit a saját tematikám szerint építhettem fel.

 Mire vagy a legbüszkébb?

Ez egy nagyon jó kérdés! Sok olyan dolog van, amire büszke vagyok! 

Arra, hogy a BMA Haladó Bartender tanfolyam oktatója vagyok, arra hogy a Gancia Pezsgőházat képviselhetem Magyarországon, mint Ambassador és arra, hogy mindezek mellet egy Michelin csillagos étterem a Costes Downtown bármanagere vagyok!

 Milyen terveid vannak?

2012-ben készítettem egy "5 éves tervet" magamnak, amiből szinte minden megvalósult.  A következő 5 éves terveim közt szerepel, hogy további versenyeken is induljak és nemzetközi szinten is megismerjenek. És persze még sokáig szeretném a BMA csapatát erősíteni.

Kottra Dezső „Dedi”

 

Hogyan kerültél a Bols Mixer Akadémiához?

13 évvel ezelőtt Morafcsik Péter (Bols Mixer Akadémia vezetője – a szerk.) lejött a báromba és felkért arra, hogy legyek oszlopos tagja a BMA-nak. Olyan barátságos összeget kínált, hogy bezártam a Báromat és azóta töretlenül itt vagyok.

Péter felkérése találkozott azzal a gondolatommal, hogy elég öreg vagyok már ahhoz, hogy azt a sok tudást, amit megszereztem, azt másokban reprodukáljam. Ezért külön öröm számomra, hogy ezt a nagy tudást átadhatom. A könyvekből, konkrétam a BMA tankönyvéből, minden hallgató meg tudja tanulni azt, ami ehhez a szakmához kell, nekem viszont az a feladatom, hogy abból a szeretetből, amivel viseltetek ez iránt a szakma iránt, átcsepegtessek az ő szívükbe.

Hogy lettél cseppmester?

Budapest egyik nagy múltú szállodájában készültem fel az épp aktuális mixer versenyre, amikor is a pultnál ülő VENDÉG kérte, hogy csináljak neki is egy koktélt. Nagyon kifinomult ízlésű hölgy volt, akinek alapvetően nehéz volt - pláne egy száraz - italt készíteni. Folyamatosan kérdezgetett, hogy mit csinálok? A válasz az volt - töltök ebből is egy pár cseppet, meg ebből is egy pár cseppet…
Végül is összeállt az ital, a hölgy megkóstolta és azt mondta. - Kedves Dedi, pont erre vágytam! És mind ezt cseppekből? Akkor maga egy cseppmester.
- Azonnal eldobtam az összes névjegykártyámat és csináltattam 1000 db Kottra Dezső cseppmester névjegykártyát, amit osztogattam boldog boldogtalannak, míg végül a szakmában így híresültem el.

A bártender szakmában minden rangot és díjat megszereztem, amit ma a világon lehet, de mégis erre vagyok a legbüszkébb, mert ezt egy vendégtől kaptam.

Úgy hallottam van egy Klubod. Hogy is történt ez?

Büszke vagyok arra, – mivel erős dohányos vagyok - hogy 13 évvel ezelőtt, az iskola ajtajától 5 méterre megalapítottam a Spangli Klubot, melynek jelen pillanatban is elnöke vagyok. Ez a helye azoknak a kötetlen beszélgetéseknek, amelyek a szakmával kapcsolatosak és melyek egyébként a „too much information” kategóriába tartoznak.

Morafcsik Péter

 

Ki is az a Morafcsik Péter?

Bártender, az országosan működő Bols Mixer Akadémia vezetője és egyben a Magyar Bármixer Unió Alelnöke. A Budapesten egyedülállóan kialakított Koktélbolt és számos Siófoki étterem és koktélbár tulajdonosa.

 

Péter Hogy jött a Bols Mixer Akadémia és az oktatás?

2001-ben kezdtem oktatással foglalkozni egy akkor népszerű szórakozóhelyen dolgoztam bártenderként és az érdeklődő vendégeken kezdtem el gyakorolnia tanítást. Amikor már a 10. vendég jött oda h tanítsam őt is úgy gondoltam érdemes lenne intézményesíteni. . Aztán 2003-ban a a Bols mint legnagyobb italforgalmazó cég amit ma már Roust Hungarynak hívnak. felfigyelt rám és felajánlották az akkoriban megüresedett Bols Bártender pozíciót amivel az iskola átvétele is járt. Talán innen kezdődik az időszámítás.

Milyen tanfolyamokat szerveztek?
Nyilván a fő csapásirány a mixertanfolyam, barista tanfolyam, de ezen kívül pultos, bármanager és flair tanfolyamot is szervezünk. Jó a csapat, jók az oktatók.

Jelenleg Mo  piacvezető koktélalapanyag üzletét menedzseled.  Hogy jött az ötlet?

Egy kicsit ez is az oktatáshoz vezethető vissza. A diákok kérésre kezdtünk el pár eszközt bevinni az iskolába és eladni nekik. Később létrehoztam egy webshopot, ahol a feleségem postai utánvétel küldte a csomagokat. Igazi garázscégként indultunk, ma már 8-an dolgoznak az üzletben és nagyon sok vendéglátóegységet, szállodát és magánszemélyt szolgálunk ki.

Mik a terveid az iskolával a jövőre nézve?

Egyértelműen az oktatás színvonalának folyamatos növelése, új tanfolyamok és fiatal oktatók bevonásba az oktatásba. Oktatási rendszerünk átstrukturálása a változó igényeknek megfelelően.

Mit gondolsz miért olyan sikeres és elsőszámú a BMA

Egyszerű a képlet, foglalkozunk a hallgatókkal, kiemelkedő szakmai színvonalú oktatókkal dolgozunk. Figyelünk arra hogy a hallgatóink elégedetten távozzanak iskolánkból, hisz az ő visszajelzésük és ajánlásuk viszik tovább az iskolánk jó hírnevét.

Újrapróbálom!
Jelentkezz most!
További információ: 06-30/677-05-14